Välj rätt gäddbeten för ditt fiske

postad i: Tips & tricks 0

Vid gäddfiske är valet av beten avgörande för din framgång. Du har säkert hört att man kan fånga en gädda på vad som helst. Det stämmer till viss del men gäddor är rovfiskar som kan vara kräsna, så det är viktigt att ha en varierad uppsättning beten för att kunna anpassa sig till olika förhållanden och fiskelägen. Här är några vanliga typer av gäddbeten som används vid gäddfiske:

1. Wobblers

Wobblers är konstgjorda beten som efterliknar små fiskar eller andra byten. De har en slående rörelse under vattnet när du vevar in dem. Wobblern får sin gång av både kroppsformen och skeden framtill. Du kan anpassa ditt val av wobbler beroende på djup och typ av simrörelse du vill fiska med. En mängd olika färger och storlekar finns tillgängliga för att locka gäddan. Westins Jätte, Westin Platypus, Rapala Shad Rap och Zalt.

2. Jerkbaits

Jerkbaits är gäddbeten som simmar med en oregelbunden rörelse när du rycker linan med spöt. Denna ryckande rörelse efterliknar antingen en skadad eller en flyende betesfisk, vilket gör det till ett effektivt bete för att provocera gäddor att attackera. Jerkbaits kommer i olika storlekar och färger, och de kan användas på olika djup. Några exempel är Buster Jerk, Big Bandit, Lazy Jerk och Rapala X-Rap Haku.

3. Gummibeten

Gummibeten är nog det mest variabla gäddbetena som finns på marknaden för gäddfiske. Det finns väldigt många olika storlekar, färger och utformningar. De vanligaste är shadjiggar och curltails. Shadjiggarna har en paddel bak för att jiggen ska simma på ett attraktivt sätt. Curltails har en längre svans som ger betet sin gång. Dessa beten behöver man ofta komplettera med en stinger. Det är en anordning av en eller två krokar som säljs separat. Dessa fästs i jiggen och vid krokning ska de släppa från gummikroppen, vilket gör att gummit inte skadas lika mycket, samt att gäddan endast har krokarna i munnen. Vi rekommenderar gärna Headbanger Banger Shad, Westin Bullteez Curltail, eller Pig Shad. Bland dessa finns många olika storlekar och färger att välja mellan!

4. Tailbeten

Tailbeten har en tail av gummi, ofta separerad från kroppen men vissa har tailen fast i själva betet. Kroppen är oftast gjord av trä eller plast. Den har ingen egen gång utan simmar med hjälp av tailen. Med detta typ av gäddbete kan du lätt anpassa dig efter olika situationer genom att byta tailen. Vissa dagar kanske en stor curltail fungerar bäst medan andra dagar en paddel fungerar bättre. Exempel på dessa är Svartzonker Mc Mio, Rapala X-Rap Peto och Wolf Tail JR.

5. Swimbaits

Swimbaits är precis vad det låter som, ett gäddbete som simmar. Det är väldigt lätt att fiska med, kasta ut och veva in. En sak att tänka på när du fiskar swimbaits är att inte bara veva in i en jämn takt varje gång. Ryck lite med veven, testa pausa invevningen och var kreativ. Det kan locka fram ett hugg även hos de mest tröga gäddorna! Testa gärna Westin Swim, Savage Gear Line Thru Trout eller DAM Effzett Natural Whitefish.

6. Spinnerbaits

Spinnerbaits har en bladkonstruktion som skapar en lockande rörelse och vibrationer i vattnet när du vevar in linan. De är utmärkta för fiske i vegetationsrika områden. Vissa spinnerbaits kan du justera genom att ändra storlek på spinnarbladen. Går det inte att ändra spinnarblad så se till att ha olika modeller med för att kunna anpassa dig efter vad som fungerar bäst just den dagen du är ute.

7. Ytbeten

Ytbeten, eller topwater-beten efterliknar byten som simmar precis vid vattenytan. De skapar spännande attacker när de dras över vattenytan och är särskilt effektiva tidigt på morgonen eller sena kvällar när gäddorna är aktiva nära ytan. Det är ett riktigt häftigt fiske som kan få adrenalinet att pumpa! Ska du fiska med ytbete så finns bland annat dessa att välja på; Savage Gear Suicide Duck, Chimo Soft Frog, Strike Pro Pike Pop, samt många fler.

8. Skeddrag

Antagligen ett av de mest klassiska sätt att lura gäddorna. Skeddrag i olika varianter har funnits i väldigt många år. Det är lätt att använda och oftast inte så dyra. Med ett skeddrag fast i änden på tafsen kan det knappast gå fel! Testa gärna Abu Garcia Atom, Rapala Minnow Spoon eller Rapala Harmaja. Anpassa storleken efter din fiskeutrustning och färgen efter dagens väderförhållanden.

När du väljer gäddbeten är det viktigt att tänka på vattnets klarhet, årstid, väder och gäddans beteendemönster. Att ha ett brett urval av beten i din fiskeutrustning kommer att ge dig flexibilitet att anpassa dig till olika situationer och öka dina chanser att fånga den eftertraktade gäddan. Kom ihåg att variera ditt fiskesätt och betesval tills du hittar vad som fungerar bäst för dagen.